1980-81
1980-81
Bu kadar kan döküldükten, işverenleri tehdit eden grevden, direnişten sonra Eylül ayında kör topal işleyen demokrasimizin darbe alması kaçınılmaz gözüküyordu bilge Alipaşa kedilerine, öyle de oldu zaten! 12 Eylül ordu yönetime el koydu, parlamento feshedildi, siyasi faaliyetler durduruldu, tüm yurtta sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kısa bir bilanço sunmak gerekirse bu berbat yönetim boyunca 50 kişi idam edildi, gözaltındaki tuhaf ölümlerin sayısı 230’du, 650 bin kişi gözaltına alındı, 230 bin kişi yargılandı, 1 milyon 683 bin kişi fişlendi, 141, 142 ve 163. maddelerden 71 bin kişi, yasadışı örgüt üyesi iddiasıyla da 98 bin kişi yargılandı. Devlet başkanlığını Kenan Evren üstlendi.
Yurtta süren bu kaosa karşın Alipaşa için şahane bir sene geçmişti diyebilirim. 1980-81 mevsimi çok önemli bir mevsim olmuştu Davutpaşa tarihinde. İki kademeli yapılan maçlar sonunda ikinci kümeye yükselmeye başarmıştık. İkinci kez oluyordu bu kulüp tarihinde. İlk kez 1965-66 mevsimi sonunda yapılan terfi maçlarında başarılı olup da ikinci kümeye yükselmemizin üstünden tam 14 yıl geçmişti!
1980-81 mevsimi farklı bir dönem oldu bizim için. Terfi liginde başarılı olmamız dışında da epey değişiklik yaşandı yıl boyu. Ve yönetimde yapılan değişiklikler taze bir kan getirdi takıma. Cevat Aksay 1980 yılındaki genel kurulda yerini Hakkı Yağız’a bıraktı. Ama Yağız 4 Nisan 1981 günü geçirdiği kalp krizi nedeniyle öldü. Hemen ardından yapılan genel kurulda başkanlığı Orhan İren devraldı. Erol Türkmen asbaşkanlığı, yerli popun tanınmış ismi Selçuk Alagöz basın sözcülüğünü üstlendi.
Evet, benzersiz bir yıldı 1980-81. Amatör birinci küme ve ardından başlayan ikinci kümeye terfi maçları oldukça heyecan yaşattı Alipaşa semtine. Ve mevsime Davut Kılıç antrenörlüğünde giren takımımız sene sonunda kurt hoca Kadri Aytaç yönetiminde yeniden ikinci kümeye tırmanmayı bildi, çok sevindiriciydi bu.
Ekim başı başkan Hakkı Yağız gazetelere gururla demeç vermişti. Çukurbostan sahası ve soyunma odaları bir milyon lira harcanarak yapılmış, onarılmış lig maçları oynanacak hale getirilmiştir, diye. 400 bin lira kulüp kasasından çıkmış, 600 bin lirayı ise yönetim kurulu üyeleri ceplerinden harcamıştı, öyle diyordu Yağız. İstanbul Bölge Müdürlüğü yetkilileri gelsin ve görsündü tesisimizi! Böyle bağırıyordu başkan gururla, hem de avazı çıktığı kadar.
Davutpaşa bu mevsimde İstanbul 1.amatör küme E gurubunda yer aldı. Onlu bir guruptaydık. Karşıtlar Karagücü, Dikilitaş, Tunusbağı, Ortaköy, Altınay, Demirspor, Zeytinburnu, Gedikpaşa, K.Ayasofya’ydı.
Mevsim Eylül ayında başlıyor. İlk maçımızda Ortaköy’le yenişemiyor, ikinci karşılaşmada Zeytinburnu’nu yeniyoruz. 5 Ekim 1980 günü K.Ayasofya’yı 3-0 yeniyoruz. 10 Ekim 1980, Gedikpaşa önünde beklenmedik bir mağlubiyet alıyoruz, 1-2. 22 Ekim 1980 ligin en güçlü ekiplerinden Tunusbağı’na gücümüz yetmiyor, 1-2. 25 Ekim 1980 günü Demirspor’u 4-1 yeniyoruz. Yurdanur iki gol atıyor, ötekiler Mehmet ve Hayati’den. Mustafa, Şeref, Nusret, Ragıp, Remzi, Çetin, Hamdi, Ergin, Mehmet, Hayati, Yurdanur.
2 Kasım 1980 günü Altınay’ı bozguna uğratıyoruz. 4-1. 8 Kasım 1980 günü güçlü Karagücü karşısında çok iyi oynuyor, ama talihsizce yeniliyoruz, 0-1. Mustafa, Şeref, Nusret, Ragıp, Sıtkı, Ergin, Hamdi, Zülfü, Mehmet, Hayati, Yurdanur. 14 Kasım 1980 ligin ilk yarısını zorlu rakibimiz Dikilitaş önünde aldığımız yenilgiyle kapıyoruz, 2-3. İlk yarıda 9 maç yapıyor, 4 yengi, 1 beraberlik, 4 de yenilgi alıyoruz. Attığımız 19, yediğimiz 12, puanımız 9.
İkinci yarıya iyi başlıyoruz. 29.11.1980 günü Ortaköy karşısında yüzümüz gülüyor, 3-1. 7 Aralık 1980 günü zayıf Zeytinburnu’nu yenemememiz üzücü, 0-0. Cihangir, İdris, Faruk, Ragıp, Remzi, Murat, Hamdi, Ahmet, Mehmet, Fuat, Ertuğrul. 21 Aralık 1980 günü Gedikpaşa’yı 2-0 yeniyoruz. 24 Aralık 1980 günü tehir maçında K.Ayasofya’yı üzüyoruz, 3-1. 28 Aralık 1980 güçlü Tunusbağı karşısında bir kez daha boynumuz bükük, 0-2.
Yeni yıla şaşırtan bir sonuçla başlıyor ve 4 Ocak 1981 günü Demirspor karşısında yeniliyoruz, 0-1. 18 Ocak 1981 günü şampiyon Karagücü’ne gücümüz yetmiyor. 0-2. Suat, Şeref, Faruk, Ragıp, Nusret, Hamdi, Ergin, Sıtkı, Yurdanur, Fuat, Atilla. 28 Ocak 1981 tehir maçında Altınay’ı deviriyoruz, 2-0. 11 Şubat 1981 günü güçlü rakibimiz Dikilitaş’a bir kez daha yeniliyoruz, 0-1. Suat, Şeref, Ragıp, Faruk, Nusret, Nurettin, Ergin, Çetin, Sıtkı, Mehmet, Atilla. Böylece 18 maçta 8 yengi, 2 beraberlik, 8 de yenilgi alıyoruz. Attığımız 29, yediğimiz ise 20. Puanımız 18.
1980-81 mevsimine başlayan kadromuzda kalede daha çok Mustafa Filiz yer aldı, Suat Dalkılıç da şans buldu zaman zaman. Yedikule’den alınan Cihangir’e pek iş düşmedi. Bekler Şeref, Nusret ve Remzi Uz altyapıdan gelen topçulardı. Takıma Davut Kılıç’ın teşvikiyle katılan deneyimli Faruk Alicikoğlu daha çok savunmada yer aldı. Muhittin Boşat, Celal Demirsoy, Ragıp ve Zülfü Becerikli savunma ortasının öteki stoper ve liberolarıydı.
Sıtkı Özcan orta sahanın çalışkan neferiydi. Altyapıdan gelen Çetin Saratçı, ve Hamdi de bu alanın sık sık forma ıslatan oyuncularıydı. Yine gençlerden Ahmet ve Nurettin de şans buldukça katkı sundular. Yeniden aramıza katılan ve müthiş bir mevsim geçiren Mehmet Sormaz golleriyle dikkat çekerken, bir başka tecrübeli forvet Hayati Küçükçavdar bizi bir üst lige taşıyanların başında geliyordu. Yine altyapının dört acar forveti Yurdanur, Atilla Demir, Fuat ve Ertuğrul da mevsim boyunca yararlı oldular.
Mevsim değerlendirmesini Muhittin Boşat yapıyor. ‘’1980’de Hakkı Yağız geldi idareye Davut abi ile birlikte. Yeni bir yapılanma oldu. Hayati, Zülfü, Ayı Mehmet gibi eski Davutpaşa’lı futbolculardan oluşan bir yönetim oluşturuldu. Hakkı abinin başkanlığında iyi bir kadro kuruldu. Hem terfi liginde, hem amatör ligde oynadık.
Bizim gurupta Karagücü vardı. O zamanlar var olan sıkıyönetimin avantajını kullanarak bütün iyi futbolcuları bünyesinde toplamıştı. Başkanları Albay Altan Tetik’ti. İstanbul’un en iyi topçuları doğuya gitmemek için Karagücü’nde oynuyorlardı. Dönemin baskısıyla da birinci oldular zaten.
Terfi liginde ben de oynadım. Transfer yapıldı, takım güçlendirildi. O sezon kıran kırana maçlar oldu. Aziz Yıldırım Üsküdar Anadolu yönetim kurulundaydı. Fener’de oynayan, yedek kalabilecek bütün futbolcuların yanında gol kralı olan Garo’yu da takım kadrosuna almıştı. İlk maçta berabere kaldık, Anadoluhisarı’nda 3-1 yenildik. Oynadığım zamanlar Celal Demirsoy ve Harun’la birlikte oynuyordum. Onlar benden deneyimli oldukları için Anadoluhisarı’ndaki maçta yedektim. Üsküdar’la başa baş gidiliyordu. Sadece averajla öndeydiler.
Takım Davut abi yönetimindeydi önce. Üsküdar gibi güçlü bir takımla çekişmede hassas bir yere gelinmişti. Davut Kılıç tüm oyuncular samimi arkadaşı olduğu için yaptırımının zayıfladığını hissederek kulüpten başka bir çalıştırıcı getirmelerini istedi ve Hakkı Yağız başkanlığındaki yönetim de Kadri Aytaç’ı getirdi göreve antrenör olarak. Davut abi de yardımcısı oldu.
Diğer gurupta da İstanbulspor ve Beylerbeyi çekişiyordu. Terfi ligi iki guruptan oluşuyordu. Beylerbeyi şampiyon oldu, ama İstanbulspor, İstanbul Lisesi nedeniyle lobili bir takımdı. Federasyon bunu göz önüne alarak, gurup ikincilerinin de kümeye çıkacağı kararını verdi. Bizim gurupta Üsküdar son ataklarıyla şampiyon olmuş, biz de ikinci bitirmiştik. Terfi ligi sonunda biz de ikinci kümeye çıktık. O sezon yapılan yeni transferlerle beni de profesyonel yaptılar.’’
İkinci lige terfi maçları ise, İstanbul’un köklü ama kaderin sillesini yemiş kulüpleri arasında 1980 Kasım ayının son haftasında başladı. Beyaz ve kırmızı guruplarda altışar takım mücadele verdi. Biz beyazdaydık. Üsküdar Anadolu, Süleymaniye Sirkeci, Yeşildirek, Kasımpaşa, Taksim karşıtlarımızdı. Maçlar Mayıs ayında tamamlandı. Terfi maçlarında takıma katılanlar ise Sarıyer’den Harun ve Nejat, Aydın’dan Ümit, Vefa’dan Ata, Beykoz’dan Pirev Mehmet’ti.
23 Kasım 1980 günü Yeşildirek’i 2-1 yenerek iyi bir başlangıç yaptık. Goller 70 ve 87.dakikalarda Hayati Küçükçavdar’dandı. Mustafa, Şeref, Celal, Harun (Muhittin), Nusret, Ata, Nejat, Sıtkı, K.Mehmet, B.Mehmet, Hayati. 30 Kasım 1980 günü Taksim karşısında da iki puanın sahibi bizdik, 2-1. Ancak 3 Aralık 1980 kendi sahamızda iddailı rakibimiz Anadolu ile 1-1 berabere kalarak fırsat teptik. 7 Aralık 1980 günü Vefa Stadı’nda Kasımpaşa’ya yenildik, 0-1. Bütün ümitler sönmüştü, kaçınılmaz biçimde. Mustafa, Şeref, Harun, Celal, Nusret, Sıtkı, Ata, Ergin, Mehmet, Hayati, Nejat kadromuzdu. Ama rakip cezalı oyuncu oynattığı için, uyanıklık edip itiraz ettik ve paha biçilmez bir yengiyi hükmen de olsa kazanmış olduk, 3-0. 21 Aralık 1980 günü Süleymaniye Sirkeci bizden puan yerine nasihat aldı, 1-0.
İkinci yarı maçları dört ay sonra başladı. 5 Nisan 1981 günü Yeşildirek’i bombaladık, 6-1. 12 Nisan 1981 günü iki penaltı golüyle Taksim’i 2-0 yendik. 19 Nisan 1981 günü ilk yarıda bize soğuk terler döktüren Kasımpaşa’yı gole boğduk, 5-0. 26 Nisan 1981 Üsküdar Anadolu deplasmanında hakem oyununa kurban gittik, 1-3. Suat, Şeref, Celal, Harun, Nusret, Ata, Çetin, Ümit, K.Mehmet (Fuat), Mehmet, Hayati. Tek gol Mehmet Sormaz’dandı. 3 Mayıs 1981 günü Süleymaniye Sirkeci’yi 3-2 yenerek ikinciliğe demir attık. Böylece terfi liginde 10 maç yapıp, 8 yengi, 1 beraberlik, 1 yenilgi aldık. 26 gol atıp, 9 gol yedik. Puanımız 17’ydi ve Anadolu’nun ardından ikinci olmuştuk.
Gençlerimiz Marmara liginde, birinci gurupta mücadele verdi. Karşımızda güçlü rakipler vardı, gücümüzün yettiğince vuruştuk. Şampiyon ezici üstünlüğüyle Beşiktaş oldu. Sarıyer, Karagümrük, İstanbulspor, Kasımpaşa, Taksim, Tekirdağ, Sakarya ve Kırklareli öteki rakiplerdi.